nedelja, 8. december 2013

Male živali

Naglavna uš (Pediculus humanus capitis) je zunanji parazit človeka; je sivo bele barve, velika približno 3 mm in živi na lasišču, najdemo jo lahko tudi na obrveh in trepalnicah. Uši je zelo težko videti, saj so dobro skrite, so majhne in se hitro gibajo. Ne povzročajo vedno srbenja, še posebej , če še niso dosti časa na lasišču.

In se je  naša Gospa praskala po glavi.... Je izjavila da ima zagotovo uši. Gledam jaz, gleda moja najljubša tašča in ne vidiva nič. Seveda, da ne vidiva, če so pa velike 3mm. No in ker se družinski člani nismo obnesli, se je odpravila v lov sama. In jo je ujela. Najprej eno, potem drugo,.... In tako naprej...
Kaj je revca hotela drugega, kot  napovedat vojno tem zajedalcem. Da bi ugotovila kako hudo je stanje, je sledil vsesplošni družinski pregled lasišča. Nočna mora se je spremenila v resničnost, ko sva diagnozo ušivosti pridobila tudi midva s Škratom.
In smo prali in še enkrat prali. Nekaj časa lasišče in nato posteljnino in obleko. Pa ponovi vajo. Pranje na pranje. Sledilo je še malo ročnega obiranja, nato pa spet pranje... In tako cel teden. Elektrike in vode  smo verjetno skurili toliko, da v kratkem na domu pričakujem obisk kriminalistov in pregled kje in kaj gojimo.

Seveda pa mora priti tudi srečen konec. In ja, menda smo se jih rešili. Kljub temu pa se bom nekaj časa po glavi praskal na skrivaj, saj nočem po nepotrebnem vznemirjati moje Gospe ;)


Po napornem boju smo rabili nekaj prijetnejšega. In smo se odpravili na razstavo malih žival, da končno spet ugledamo malo večja bitja kot tiste 3mm uške.







______________________________________________če potegnem črto.


Da vsak si kdaj plešo zaželi, majhna uš poskrbi ;)


1 komentar:

  1. Gorazd, verjamem, da tale zadevica z ušmi ni bila prav nič prijetna, ampak... jaz sem se ob tvojem zapisu precej nasmejala.
    No, samo da je želja po pleši prešla. :)

    OdgovoriIzbriši