nedelja, 6. april 2014

Barve

Zadnjič sem po televiziji videl reklamo.
Ja, Kljub temu, da sem oče dveh razgrajačev in ponosen mož, mi včasih uspe zadnjico parkirati pred čudo tehnike.
Kaj sem gledal se niti ne spomnim, ker ob takih večernih urah delujejo moji možgani le še na nizkih obratih. Sem se pa zamislil ob reklami za deodorant. Reklama je govorila o ženski, ki je BlalblablablablaBlaBlablablablablablablaBlalblablablablaBlaBlablablablablablablaBlalblablablablaB
laBlablablablablablablaBlalblablablablaBlaBlablablablablablablaBlalblablablablaBlaBlablablablablabla
blaBlalblablablablaBlaBlablablablablablabla...Preizkusili na sto (100) različnih barvah oblek. Ko sem slišal številko sto (100) sem kar zastrigel z ušesi in tudi možgani so malo pospešili obratovanje.
Sem veliko razmišljal in sam pri sebi našteval pa nisem uspel našteti sto (100) barv.
Tako počasi: modra, zelena, rumena, rdeča, oranžna, rjva, siva, vijolična, roza, črna in bela. OK enajst (11). Kar dobro za začetek in pozne večerne ure. Ampak te so tiste, ki jih zna naštet tudi dvoletni Škrat.
No, seveda pa poznam jaz še temno in svetlo verzijo vseh teh barv. No ja ne čisto vseh. Za temno črno in svetlo belo še nisem slišal, zato pri teh dveh barvah ta odtenka ne veljata. Torej sem na pamet izračunal, da sem pri devetindvajsetih (29) barvah.
Pa sem se spomnil na vse naše športnike in na njihove medalje, ki so v treh (3) različnih barvah: zlata, srebrna in bronasta.
Torej sem pri dvaintridesetih (32) barvah.
Ker pa delam v kolektivu v katerem prevladujejo ženske, ki so mojstrice barv in me o kakšnih novostih tudi podučijo, lahko na seznam suvereno dodam: turkizna, pariško modra in ciklam.
Petintrideset (35) barv.
Sem pa v svojem življenju slišal tudi že za oker barvo. Pa tudi barvo vanilije, saj smo svoj čas imeli tako Zastavo 101.
In sem že pri sedemintridesetih (37) barvah.
In bolj ko razmišljam mi pride na misel samo še bordo rdeča.
Tako utrujen ter ponižan ugotovim, da s poznavanjem osemintridesetih (38) barv ne sežem niti do kolen tisti teti iz reklame.
Zdaj pa vas prosim, če me lahko razsvetlite in podučite katere so ostale barve, ki jih je menda še vsaj dvainšestdeset (62).
In ja, sprejemam samo resnične barve ;)
In še reklama, če koga slučajno zanima :) (v italijanščini ampak vseeno)



15 komentarjev:

  1. haha... kaj pa veš... ravno včeraj smo ugotavljali, katere barve so pri mavrici in našli podatek, da je v mavrici tudi barva INDIGO, za katero pa je človeško oko slabo občutljivo in se jo težko razloči od modre ali vijolične. Mogoče pa je še 61 takih barv, ki jih sploh ne vidimo. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. danes se mi barve očitno ponujajo kar same od sebe :) Tukaj še barvi fuksija in petrolej (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=824719857555816&set=a.477817722246033.119955.473347186026420&type=1&theater)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uuuu. Super. Sprejmem vse tri. Tako da imam na seznamu sedaj že enainštirideset (41) barv.
      Hvala Maja in se priporočam še za kakšno ;)

      Izbriši
  3. tabelete so lahko tudi melirano roza, marelične barve, skoraj bele, turkizno zelene, turkizno modre. pa jih maš še ene par. več pa jutri, ko pogledam kako tabletko od blizu:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hm... Ta melirana me malo mede... Ne vem, če je to res samo ena barva... Jaz si to predstavljam kot več barv na kupu... Marelično sprejmem, ostale pa pač ne, ker se mi zdijo hecne :P
      Tako da sem pri dvainštirideset (42).

      Izbriši
  4. Na seznam dodajam še vojaško zeleno, ki mi jo je predlagala Urša. To pa samo zato, ker se jo velikokrat omeni...
    Triinštirideset (43)

    OdgovoriIzbriši
  5. Odgovori
    1. U bež barvo pa poznam :)
      Tako da priznam brez komentarja ;)
      Petinštirideset (45)

      Izbriši
  6. Barva šampanjca - kao svetlejši oker. :) Pa smaragdno zelena - kot reka Soča. Sinje modra - kot poletno nebo. Bakrena - kot žlebovi. :) Kostanjevo rjava - barva las. Platinasta - to je neka vrsta blondinke. :)

    Gorčično rumena. Orientalsko oranžna. Koralno rdeča. Santorini modra. Magično črna. Barva starega lesa.

    Priznam, za zadnjih 6 mi je pomagala Belinka, ker sem se nedolgo nazaj čudila poimenovanju barvnih odtenkov. :) :) :) :) http://spletna-trgovina.belinka.si/katalog/belinka/interier-/5830?w=6494

    Verjetno je tale gospa iz reklame nekako povezana s pleskanjem sten, zato pozna toliko odtenkov. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prvih šest z lahkoto priznam :) drugih šest se mi zdi pa..... milo rečeno za lase privlečenih ;) pomoje, da je nekdo zaposlen samo zato, da si zmišljuje barve ;) ker pa me je strah, da ne bom nikoli poznal stotih barv sprejmem (s težkim srcem) tudi te. Če pa se v bližnji priložnosti pokaže da obstajajo kakšne bolj "normalne" barve, pa z lahloto odstranim magično črno ali pa barvo starega lesa.... ;)
      Sedeminpetdeset (57)

      Izbriši
    2. Se kar strinjam s tabo. :) Sem prišla nazaj, ker sem se spomnila še na fluorescentne barve ... tiste od markerjev - fluorescentno rumena, fluorescentno oranžna, fluorescentno zelena, fluorescentno modra, fluorescentno roza. :)

      In ko sem ravno pri pisalih, imam pred sabo flomastre, ki imajo tri različne rumene (limeta, limona, banana), pa tri zelene (smreka, pepermint, trava) ... tako da verjetno je barv lahko 100, čeprav ne boš našel toliko imen. Vsekakor pa srečno z raziskavo! :D

      Pa po moje bi na kakšnem oddelku z laki za nohte tudi našel še kakšne "nove" barve. ;)

      Izbriši
  7. Goraz, posodim til lahko barvno lestvico RAL, v njej je vsaj 180 barv in vsaka ima svoje ime.
    http://www.ralcolor.com/
    Poznaš vse? =)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. PA TO SM RABU :)
      Da imajo ime in da jih vidim :)
      Hvala Tadej

      Izbriši